Stemele Oradiei © MyOradea
De-a lungul istoriei, orașul Oradea a avut un număr de patru steme oficiale care i-au reprezentat identitatea vizuală între locuitori și pentru străini.
1 septembrie 2023

De-a lungul istoriei, orașul Oradea a avut un număr de patru steme oficiale care i-au reprezentat identitatea vizuală între locuitori și pentru străini.

În continuare le vom lua pe rând în ordine cronologică și le vom analiza elementele de heraldică, însemnătatea lor, stilul vizual și alte interpretări ușor subiective.

Perioada Austro-Ungariei (1867 – 1918)

Cea mai complexă identitate vizuală dintre toate, dar și una cu multă valoare artistică. E practic o operă de artă în sine.

Îngerul se presupune a îl reprezenta pe Sfântul Arhanghel Mihail. El și leul încoronat țin împreună o secure (topor). Leul deși e încoronat, încă mai stă pe o coroană.

În afară de scutul albastru, părțile laterale sunt decorate cu elemente naturale de frunze albastre și galbene.

Mai sus este fi regele în armură, deasupra căruia e din nou o coroană. Iar pe coroană stă iarăși leul, care ține o altă secure și o torță de foc aprinsă, și el e la rândul său iar încoronat.

Deci sunt în total 4 coroane într-o singură stemă. Indiferent, arată vizual echilibrat și inspiră o aură de curaj în luptă.

Perioada Interbelică (1919 – 1947)

Aici avem o stemă care e precursorul stemei actuale. Securea e înlocuită cu o cruce creștină albă, în forma latină. Îngerul are o aură în jurul capului.

Se regăsesc în stema din perioada interbelică doar două coroane. Una pe capul leului. Alta ca element decorativ de deasupra scutului, o coroană desenată să arate ca un castel cu 7 turnuri.

Cele 7 turnuri ar trebui să reprezinte ținutul Transilvania, care mai e numit ţara celor şapte cetăţi. Ar putea reprezenta și cei șapte regi ale celor șapte cetăți.

Perioada Comunistă (1947-1989)

În perioada comunistă, stema orașului Oradea a inclus pentru prima oară forma familiară a Cetății Oradea. Mai exact un colț al ei cu 3 bastioane vizibile.

Forma scutului se întoarce la stema originală din perioada Austro-Ungariei, cu o formă mai decorativă și reprezentativă a unui scut.

În partea de jos, sub cetate, avem o floare de nufăr.

La mijloc este stema Republicii Socialiste România, într-o altă formă de scut mai simplistă, care conține și tricolorul românesc în jumătatea dreaptă. Iar în partea stângă, pe un fond roșu, se vede secera și ciocanul, simbolul obișnuit al comunismului.

În spatele acestei steme, mai sus avem o carte albă, care reprezintă latura culturală și istorică a orașului. Iar în partea de sus e o roată dințată de un maro identic cu culoarea folosită pentru cetate.

Perioada Post-Decembristă (1989 – prezent)

Ajungem în cele din urmă la stema pe care o recunoaștem de pe tramvaie, autobuze, Primărie și alte clădiri oficiale.

Stema oficială actuală a orașului Oradea îmbină elemente heraldice din toate stemele de înainte. Avem arhanghelul și leul din perioada Austro-Ungariei, crucea latină și coroana cu 7 regi din perioada interbelică și cetatea și cartea din perioada comunistă.

Partea cu scutul se împarte în două culori, albastră deasupra și roșie în partea de jos. Arhanghelul și leul sunt în partea albastră, iar cetatea și cartea sunt prezentate în partea roșie.

Folosește o formă de scut simplă, figurine și decorațiuni minimaliste.

Care va fi următoarea stemă a Oradiei?

În 2113 se vor împlini 1.000 de ani de la prima atestare oficială a Oradiei. Atunci ar fi ocazia perfectă să angajăm o firmă de branding futuristă din Oradea pentru a face un nou design. O stemă contemporană în secolul 22.

Dar până atunci, ne mândrim cu stema noastră. Dăm ușor din cap în semn de respect atunci când ne trece prin fața ochilor pe șinele de tramvai. O salutăm când o vedem lângă intrările în clădirile oficiale.

Este stema noastră, a Orădenilor!

Ce este o stemă oficială?
Stema oficială este o reprezentare grafică pentru un stat, o regiune, o localitate, etc. Are forma unui scut și combină diverse simboluri legate de subiect.

MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri