Oradea ca platou de filmare. Vezi filme și seriale în care Oradea este actorul din spate. Pentru scene de exterior pe străzile Republicii, Libertății, Piața Unirii. Dar și pentru scene de interior, la Teatrul Regina Maria, Gara Centrală, cafenele și restaurante, etc.
2 noiembrie 2023

🎬

Cu ocazia lansării filmului „21 de rubini”, cel mai nou lungmetraj care a fost filmat în Oradea, scoatem la iveală o listă de cinci filme de nivel profesional care au fost filmate fie integral sau parțial în Oradea. Lista cuprinde producții internaționale și românești.

1. 21 de Rubini (2023)

Sinagoga Sion, Teatrul Regina Maria, Restaurant Astoria

Film de gen dramatic din 2023, regizat de preotul Ciprian Mega. Îi include pe actorii Corina Moise, Mickey Rourke, Anthony Delon, Dana Rogoz, Loredana Groza, Carmen Tănase și alții.

Povestea o prezintă pe Nina (Corina Moise), o procuroare tânără, este propusă pentru rolul de Procuror General al României în urma tensiunilor politice din 2022. Confirmarea ei în această poziție depinde de Mickey Mandovanis și Nicoletta Delalachiessa, reprezentanți ai comunității internaționale.

Filmările au avut loc în februarie 2023 în următoarele locații din Oradea: sediul „Imprimeriei de Vest” din Calea Aradului, pietonala Republicii, Sinagoga Neologă Sion, Teatrul Regina Maria, Restaurant Corsarul, Parcul Libertății, Restaurant Astoria, Restaurant Rivo și altele.

2. Don’t Read This On A Plane (2020)

Teatrul Regina Maria, Aeroport, Pub-uri

Filmul numit în traducere „Nu citi asta în avion” a fost filmat în mai multe locații, anume Germania, Franța, Italia, Portugalia, Ungaria, Grecia, dar și România. Poți observa în film locații din Oradea precum: căminul Universităţii din Oradea, Hotel Ramada, Universitatea Partium, pub-urile Moszkva și Gekko.

A fost regizat de Stuart McBratney, regizor și scenarist australian. Lansat în 2020, selectat pentru a fi difuzat în 18 festivaluri de film.

Povestea o prezintă pe Jovana Fey (jucată de Sophie Desmarais), o scriitoare de romane în căutarea succesului. Jovana lansează o nouă carte întitulată „Don’t Read This On A Plane”, însă află că editura sa intră în faliment. Aceasta e nevoită să își continue turneul de lansare a cărții pe propriile resurse.

3. Soul Exodus (2016)

Vulturul Negru, Malul Crișului

Cel mai recent film regizat de Csaba Bereczky cu imagini filmate în Oradea, primul fiind următorul de pe lista aceasta. Lansat în 2016, film de gen documentar cu premiul de Cel Mai Bun Documentar în 2017 la A Doua Gală A Premiilor Filmului Maghiar.

Filmul pe scurt e despre cinci muzicieni de genul evreiesc Klezmer, numiți ca trupă The Brothers Nazaroff, în căutarea identității lor muzicale. Așadar ei pornesc în căutarea rădăcinii lor etnice, ajungând până în Europa de Est în acest scop.

Pentru acest film au filmat călătoria lor de la vest spre est, trecând prin New York, Paris, Berlin, Budapesta, Oradea, și până în Basarabia. Din trailer se poate observa Pasajul Vulturul Negru și Malul Crișului în cartierul Rogerius lângă Podul Carol.

4. Bolondok éneke (2003)

Cafenea Royal (Butoiul De Aur), Primăria, Gara

Cunoscut în limba engleza ca „Fool’s Song”, filmul regizat de Csaba Bereczky (care a regizat și Soul Exodus de mai sus) și lansat în 2003 a fost filmat în România și Franța.

Povestea are personajul Zoltán Frimont în prim-plan, care este un tânăr doctor francez de origine maghiară. El se află într-o misiune în România împreună cu soția sa, de asemenea doctor, când se prăbușește neașteptat și se trezește într-o instituție psihiatrică din Oradea.

Regizorul Csaba Bereczky este originar din Oradea, sau cum ar prefera să-i spună el, Nagyvárad. În articolul maghiar de pe filmtett.ro putem afla despre locațiile de filmare ale acestui film: la fosta cafenea Royal, apoi Butoiul de Aur, precum și la clădirea primăriei, la Gara Centrală și pe „strada pietruită”.

5. Pistruiatul (1973)

Libertății, Teatru, Gară, Republicii

Serial românesc din 1973, numărând 10 episoade. Serialul relatează peripețiile captivante ale tânărului pistruiat, Mihai Pleșa, pe parcursul implicării sale în mișcarea ilegalistă.

Regizat de Francisc Munteanu, producția îi are în prim-plan pe Sergiu Nicolaescu, interpretându-l pe curajosul ilegalist Andrei, pe Réka Nagy în ipostaza profesoarei de istorie, și pe Costel Băloiu, care debutează în carismaticul rol al Pistruiatului.

A fost filmat în Oradea și Cluj-Napoca. Locațiile din Oradea care pot fi recunoscute în serial sunt următoarele: Pasajul Vulturul Negru, Gara Centrală și Depoul CFR, exterior Primăria Oradea, exterior Teatrul Regina Maria, strada pietonală Republicii, Parcul Libertății pe malul Crișului, clădirea Liceului Greco-Catolic, Liceul Ady Andre și alte locații.

Pe YouTube sunt disponibile toate episoadele în întregime și gratuit. Dacă îți e dor de el sau nu l-ai văzut încă, vei avea parte de o experiență nostalgică și amuzantă. Mai e disponibil în calitate mai bună și pe VOYO.

E o listă mică de filme profesionale cu scene din exteriorul și interiorurile Oradiei. Au mai fost câteva filmate de studenți sau la un nivel independent. Pe lângă scurtmetraje, videoclipuri muzicale și alte clipuri de scurtă durată, mai avem nevoie de producții de lungmetraje profesionale în Oradea.

Cert este că orașul oferă multe oportunități cinematografice, cu atât mai mult acum cu atâtea clădiri vechi renovate care fac străzile Oradiei ca din povești. Deasemenea interioruri excelente și chiar talent artistic actoricesc.

Veniți și vedeți singuri!


MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri