🐍
Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus au publicat un articol și infografic în care atenționează localnicii cu privire la speciile găsite în orașul Oradea. Acest articol este bazat pe informațiile respective.
👀
Din cele cinci specii prezentate aici, toate cele neveninoase au pupila ochiului rotundă. Iar specia veninoasă are pupila verticală în lumină. Deși pupila rotundă este o metodă rapidă de a identifica un șarpe ca fiind neveninos, nu este o regulă strictă. Dar în cazul acestor specii este corectă.
😳
Dacă te întâlnești cu un șarpe în Oradea sau în apropierea ei, nu te alarma. Chiar și cei veninoși nu sunt agresivi decât dacă sunt provocați. Folosește ceva ca o mătură și încearcă să îl direcționezi spre o găleată sau cutie. Vezi la fiecare specie unde e cel mai bine să îl duci.
1. Năpârca
🟢 Neveninos
Năpârca e o șopârlă fără picioare, deci nu se încadrează în categoria șerpilor. Însă arată ca unul și e bine de menționat în această listă. Specia se numește Anguis colchica și e de dimensiuni foarte mici. Vezi cum arată în mână în imaginea de mai sus. Se găsește în zonele deluroase însorite, unde ar trebui lăsate dacă îl găsești pierdut. Se hrănește cu râme și altele.
2. Șarpele de casă
🟢 Neveninos
Acest șarpe este cel mai des întâlnit din Oradea. Este neveninos. Se hrănește cu broaște și alți amfibieni. Preferă habitatele umede, unde ar trebui și lăsat în caz că te-ai întâlnit cu unul. Poate fi identificat după petele galbene de la baza capului. Specia se numește științific Natrix natrix.
3. Șarpele de apă
🟢 Neveninos
Șarpele de apă se numește în știință Natrix tessellata. Se poate identifica după petele închise care alternează de-a lungul corpului și consumă pești. Evident fiind după numele său comun, șarpele de apă preferă habitatele umede. La fel ca șarpele de casă, aici ar trebui lăsat.
4. Șarpele de alun
🟢 Neveninos
Acest șarpe se poate identifica după coloritul brun-roșiatic și dunga orizontală închis-colorată de la nară până la colțul gurii. Șarpele de alun se numește ca specie Coronella austriaca. Ca hrană, preferă reptile și mamifere de mărimi mici. Dacă te întâlnești cu unul, încearcă să îl direcționezi spre o zonă deluroasă cu tufărișuri.
5. Vipera comună
🔴 Veninos
Specia denumită oficial Vipera berus este singura care este VENINOASĂ. Deși nu a fost identificat oficial în ultimii ani în Oradea, există posibilitatea rară ca să te întâlnești cu un astfel de șarpe. Însă nu trebuie să te alertezi. În imaginea de mai sus este un specimen omorât fotografiat în Săldăbagiu de Munte, la 5 km de Oradea. Poate fi identificat după zig-zagul închis cu colțuri ascuțite. Se hrănește cu micromamifere și reptile.
Cu toate că orașul vostru [Oradea] se află la câmpie, zona montană, cu pădurile sale mai reci, nu este departe. Astfel, sunt șanse să vă întâlniți și cu vipera comună, dar nu e cazul să vă panicați. Specia este foarte rară și nu a fost semnalată de mult în zonă.
Milvus Group
Vezi cum arată cel mai periculos
Vipera berus, singura specie de șarpe veninos care poate fi găsită în Oradea, deși doar în cazuri foarte rare, e singura care are pupilele subțiri pe verticală. Vezi în video cum arată.
5 lucruri de știut despre șerpii din România
- Șerpii nu pot auzi pentru că nu au urechi. Ei simt vibrațiile de pe pământ ca să știe când se apropie ceva mare.
- Șerpii folosesc limba lor despărțită în două pentru a mirosi lucruri din jur. Asta îi ajută să simtă mirosuri din locuri diferite.
- Doar trei tipuri de viperă din România sunt periculoase pentru că au venin. Celelalte nu sunt veninoase.
- Viperele mușcă numai dacă se simt amenințate sau în colț. Un mod de reacție nepotrivit al oamenilor poate face vipera să muște.
- Veninul viperelor din România adesea nu este periculos, doar în cazuri speciale, cum ar fi la oameni sau câini cu probleme de sănătate. Foarte rar poate fi mușcătura mortală.
Află mai multe informații în articolul De ce mai omorâm șerpii? de la Milvus Group.
📸
Pe grupul de Facebook de identificare a șerpilor numit Herping Romania se poate căuta „Oradea” printre rezultate pentru a vedea câteva exemple de specimene văzute și fotografiate în Oradea. Vezi aici.
🐍
Vezi aici infograficul realizat de Milvus Group, parte din articolul care detaliază speciile care pot fi găsite în Oradea, cum pot fi identificate și ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu unul.