Află cum se schimbă ora de vară și ora de iarnă în România. O imagine ghid care îți explică mecanismul de schimbare a orei foarte simplu. Vezi mai jos infograficul.
25 octombrie 2023
Infografic schimbarea orei © MyOradea

👍 Beneficii

În fiecare an se schimbă ora de două ori, o dată în Martie și o dată în Octombrie. Acest lucru se întâmplă pentru a ajusta durata luminei de zi.

Este benefic pentru organizarea eficientă în societate, ajutând la nivel practic cel mai mult lungind perioada de lumină înspre orele în care oamenii își încep activitatea economică, administrativă sau educațională.

Istoric acest mecanism a fost sugerat încă din secolul 18 de Benjamin Franklin, omul de pe suta de dolari, care a făcut un calcul legat de lămpile de iluminat stradal. Prin urmare un avantaj clar era economisirea de energie necesar pentru iluminatul stradal.

🕰️ Istoric

În România se schimbă ora de două ori pe an, în luna martie la ora de vară și în luna octombrie la ora de iarnă. A fost introdusă în 1917 aici, în timpul Primului Război Mondial. Regina Maria spunea atunci:

De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.

Regina Maria (1917)

Ulterior s-a renunțat ca să se reintroducă în 1932 și tot așa de mai multe ori. După o perioadă instabilă de „back-and-forth”, abia în anul 1997 s-a stabilizat la varianta actuală.

🕒 Mecanismul actual

Acum avem două schimbări pe parcursul anului. Prima este ora de vară și are loc în luna martie, în ultima duminică din lună. Dimineața, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3 merge în față și devine ora 4.

Iar a doua este ora de iarnă și se petrece în luna octombrie, tot așa în ultima duminică din lună. Dimineața, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4 merge în spate și devine ora 3.

Partea bună e că toate telefoanele, tabletele și laptopurile (împreună cu alte aparate inteligente) își schimbă ora automat, dacă nu este scoasă opțiunea din setări. Astfel încât ai putea să nici nu știi că s-a schimbat ora dacă nu o simți.

🎁

Dacă ți s-a părut util acest articol și infograficul de mai sus, te rugăm să îl distribui și prietenilor tăi. Așa încât să fim conștienți de mecanismul folosit în schimbarea orei și beneficiile acesteia.

Vezi poza pe Instagram sau Facebook și dă un share direct pe feed-ul tău.


 • MyOradea
  Harta
  Arhiva
  Vremea
  Știri
  Evenimente
  Articole
  Locuri