© Russ Media
Un concert gratuit alături de Judith Triffelner-Spalt, organista din Austria, la Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc. Duminică de la ora 19:00.
Complexul Baroc 19 noiembrie 2023 19:00 - 21:00

🎶

Complexul Baroc din Oradea se pregătește să găzduiască un eveniment muzical deosebit duminică seara, la 19:00, în Catedrala Romano-Catolică de aici.

🎹

Este vorba despre un concert la orgă, oferit de talentata Judith Triffelner-Spalt, venită din Salzburg, în cadrul primei inițiative de acest gen organizată de Episcopia Romano-Catolică după restaurarea instrumentului vechi de aproape un sfert de mileniu. Participarea la acest eveniment este gratuită.

👑

Această prestație muzicală de excepție marchează debutul vizitelor în România ale doamnei Triffelner-Spalt, organistă la o bazilică din Salzburg. „Dorința noastră a fost să invităm un organist din Austria, locul unde a început să ia naștere orga noastră, donată odinioară de Împărăteasa Maria Tereza. De la finalizarea restaurării, instrumentul a fost folosit doar în cadrul liturghiilor și unui eveniment privat, deci aceasta va fi prima ocazie de a-l auzi într-un concert oficial”, a declarat Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano-Catolice, pentru publicația BIHOREANUL.

⛪️

Orga, o capodoperă muzicală, a fost construită între anii 1777 și 1782 la Viena și Oradea, prin comanda Împărătesei Maria Tereza. Acest instrument a animat mii de ceremonii religioase și festivități până în 2020, când a fost retrasă pentru reabilitare.

🇪🇺

Restaurarea, care a costat peste 352.000 de euro, a fost finanțată prin fonduri europene în cadrul unui proiect cu multiple entități partenere, inclusiv AMD Bihor și diverse parohii din regiune. Acest proces de recondiționare a durat mai bine de doi ani, finalizându-se la începutul acestui an.

💎

Instrumentul, o veritabilă bijuterie arhitecturală și muzicală, a fost divizat în două părți post-restaurare: o orgă mai mică cu 600 de tuburi și o orgă mai mare cu 2.268 de tuburi, realizate în mare parte din plumb și lemn de brad, ce pot fi utilizate separat sau împreună.


MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri