Alte denumiri: Sebes-Körös (HU)
Lebăda de vară © Aqua Crisius

Despre Crișul Repede

Crișul Repede este un râu cu totul special din România. Acesta începe călătoria sa în Munții Apuseni, mai exact în partea de nord-est a Munților Gilău. Traversează peisaje pitorești precum Depresiunea Huedin, trecătoarea Ciucea, apoi se plimbă prin Dealurile de Vest și Câmpia de Vest.

De-a lungul drumului său, Crișul Repede vizitează orașele Huedin, Ciucea din județul Cluj, Aleșd și Oradea din Bihor, până când se varsă în Tisa, în Ungaria.

Ce e interesant la acest râu e că, pe lângă peisajele minunate prin care trece, formează un defileu cu peșteri și chei între Huedin și Vadu Crișului. Și nu e singur! Crișul Repede face parte dintr-un trio cunoscut sub numele de cele trei Crișuri, alături de Crișul Alb și Crișul Negru, care sunt cele mai importante râuri din regiunea Crișana.

Știai că numele Crișul Repede vine de la cuvântul latin „Crisola”? E posibil să însemne „aurit” datorită nisipului aurifer sau „negru” în dacică, ceea ce ar face ca numele de Crișul Alb să fie un oximoron, iar Crișul Negru un pleonasm.

Acum, să vorbim puțin despre geografia râului. Izvorăște de la o altitudine de 710 m, lângă Izvoru Crișului. Crișul Repede e ca un călător aventuros care își face drum prin diferite peisaje, de la zone deluroase, până la defileuri impresionante. De exemplu, în zona Poieni, pantele râului cresc destul de mult, iar dimensiunea bolovanilor pe care îi poate transporta ajunge la 30-40 cm.

Pe lângă toate acestea, Crișul Repede are și un potențial hidroenergetic important, datorită afluentului său, Drăganul, care adună ape de pe versantul Vlădesei. Acesta izvorăște de la o altitudine mare și are o cădere semnificativă. Crișul Repede își continuă drumul prin defileul carstic de la Vad, unde apar izvoare carstice și chiar o cascadă frumoasă la Vadu Crișului.

În ultima parte a călătoriei sale, între Aleșd și Oradea, Crișul Repede întâlnește mai mulți afluenți mai mici, iar în apropiere de Oradea, se întâlnește cu râul Peța. Și nu uita de Canalul Colector, construit între 1896-1904, care conectează Crișul Repede cu Crișul Negru și ajută la gestionarea apelor din zonă.

Indicator Aqua Crisius © MyOradea

MyOradea
Harta
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri