DOCUMENTAR: Viața Sălbatică A Crișului Repede În Oradea
🎥
Asociația de Pescari Aqua Crisius a lansat în 16 decembrie 2022 un documentar de 12 minute pe YouTube, întitulat „Viața sălbatică a Crișului Repede în Oradea”.
🐟
Reportajul include detalii despre speciile de pești prezenți în Crișul Repede, suplimentarea strategică cu exemplare de pești în zona Oradiei, precum și alte curiozități depre biosfera prezentă în și în jurul Crișului Repede.
😮
Vezi aici documentarul în întregime. Distribuie această pagină pentru a face cunoscut documentarul prietenilor tăi. Citește un sumar al conținutului mai jos.
Pești, reptile, păsări, castori sau vidre, faceți cunoștință cu locuitorii sălbatici ai Oradiei! Material realizat cu sprijinul obținut de la Primăria Oradea!
Aqua Crisius
🦞 Specii prezente în biosfera Crișului Repede
Din multele specii de vietăți prezente în Crișul Repede, documentarul a reușit să surprindă în filmări următoarele: rac, știucă, clean comun, biban soare (sorete, regina bălții), somnul pitic, obleț, beldiță, mreană mustăcioasă, boarță colorată, porcușor, lin, caras, cegă, văduvița, șalău, somn și mihalț.
Mai sunt prezentate și alte specii în jurul biosferei râului, inclusiv păsări ca pescăraș albastru, egretă, stârc cenușiu, găinușă de baltă, corcodel mic, lebădă de vară, pescăruș, rață mare, porumbel, guguștiuc, cioară de semănătură, gaiță, mierlă, pânțăruș (ochiul boului).
Nici amfibienii nu lipsesc în Crișul Repede incluzând, în principal, diverse specii de broaște verzi. Dintre reptile descoperim în aceste ape mai ales țestoasele. Mai găsim și șarpele de apă. Din insecte găsim exemplare de libelulă, păianjen de apă și altele.
Putem găsi în biosfera Oradiei și castorii, în special noaptea. Un alt mamifer prezent aici este vidra, fiind o specie protejată.
Lebăda se hrănește cu vegetație acvatică și este important să nu îi oferim pâine sau alte alimente procesate deoarece îi putem face mult rău.
Aqua Crisius
⚡️ Câteva curiozități extrase din documentar
- Unele specii prezente în Crișul Repede sunt străine, venite din America de Nord. Acestea includ bibanul soare și somnul pitic. Ultimul a venit la noi din apele Ungariei, unde a ajuns de fapt tot din America de Nord.
- Boarțele colorate sunt o specie interesantă prim modul în care se înmulțesc. Folosind scoicile, boarța își introduce icrele în interiorul scoicilor pentru a crește în siguranță de prădători. Pescarii bihoreni numesc această specie „piller”.
- Linul, prezent și el în Crișul Repede, seamănă mult cu peștișorul de aur. Asociația Aqua Crisius a suplimentat populația de lini din oraș în repetate rânduri cu peste 2.500 de exemplare. Nevoia suplimentării a venit din cauza prădătorului acestei specii, anume carasul.
- Carasul este invaziv în apele râului Oradiei, folosind o metodă deosebită de reproducere: ginogeneză.
- Pescărașul albastru e una din cele mai frumoase păsări prezente în biosfera Crișului din Oradea, care prinde peștișori plonjând în apă, după care îi lovește repetat până amețesc pentru a-i putea înghiți cu ușurință.
- În anul 2016 au fost introduși primii 10,000 de șalăi pe cursul urban al Crișului Repede. În documentar o pasăre de baltă, egreta, e surprinsă consumând un șalău introdus de Aqua Crisius, confirmând sustenabilitatea populației suplimentate.
- O altă specie frumos colorată de pasăre din biosfera Crișului e găinușa de baltă. Ușor de recunoscut după coloritul roșu și galben al ciocului. Însă doar speciile adulte au această caracteristică, juvenilii având culoarea mult mai ștearsă.
- Lebăda de vară a devenit un simbol al Crișului Repede fiind îndrăgită de orădeni. Ele se hrănesc cu vegetație acvatică. Aqua Crisius ne atenționează să nu hrănim aceste păsări cu pâine sau alte alimente procesate, putând fi afectate de acestea.
- Țestoasele vin cu o problemă. Cele mai multe specii de țestoase din Crișul Repede sunt străine acestui râu. Acestea înlătură țestoasele de apă europene care devin din ce în ce mai rare. Cauza principală a acestui fenomen este eliberarea lor în natură după ce au fost ținute ca animale de companie.
- Șarpele de apă se găsește în mediul acvatic al Crișului Repede. Acesta e complet inofensiv și evită apropierea de oameni. Hrana o găsește în apă: mici pești, broscuțe sau insecte.
Noi suntem parte din natură. Natura este parte din noi. Să redăm Crișului Repede dreptul de a curge liber. Între maluri naturale, cu arbori bătrâni și o mulțime de alte specii acvatice fascinante.
Aqua Crisius