© Primăria Oradea
Învață cum să spui salut, te rog, mulțumesc și alte expresii de bază în limba maghiară. Află cuvintele cele mai importante pentru o conversație simplă.
5 octombrie 2023

1. salut – szia 👋

sí-oa

Szia este forma informală a salutului în maghiară. Ca să spui bună ziua, spui jó nap, sau și mai formal jó napot kívánok. Dacă vrei să spui unei doamne sărut-mâna, în maghiară o poți face în mod literal așa cum se și practică: Kezét csókolom!

ió nap / ió ná-pot kí-va-nok / ke-zit ció-ko-lom

2. te rog – kérlek 🙏

kír-lek

Varianta kérlek este informală, folosit între prieteni. Pentru varianta formală poți folosi kérem.

kié-rem

3. mulțumesc – köszönöm 🤗

kió-so-nom

Ca să spui mulțumesc foarte mult, poți folosi expresia nagyon szépen köszönöm. Iar ca să spui cu plăcere, folosește szívesen.

noá-ghion séi-pen kió-so-nom / sí-ve-șen

4. scuze – bocsánat 😔

bó-cia-nat

Bocsánat poate fi folosit și în loc de pardon. Dacă vrei să spui îmi pare foarte rău, folosește annyira sajnálom. Iar ca să spui nu-i nimic sau imitația românească nu-i bai, folosește semmi baj sau nem probléma.

oá-ni-ra șoái-na-lom / șé-mii bai / ném pro-bli-ma

5. da – igen 👍

í-ghen

Igen e un da simplu. Ca să spui bine sau ok, folosește rendben. Desigur sau bineînțeles se traduce természetesen. Iar sigur sau cu siguranță se spune în maghiară biztos.

rénd-ben / tér-mii-se-te-șen / bís-toș

6. nu – nem 👎

ném

Nem e un nu simplu. Ca să spui nicidecum în maghiară, folosește biztosan nem. Iar ca să spui politicos nu, mulțumesc folosește nem köszönöm.

bís-to-șan nem / ném kio-so-nom

7. poate – talán ☝️

tó-lan

Dacă nu vrei să fii atât de ferm pe da sau nu, folosește politicosul poate spunând talán. Ca să spui nu se poate, folosește nem tudsz.

ném tuț

8. ajută-mă – segíts 🤲

șé-ghit

Dacă ai nevoie de ajutor, folosește simplu segíts. Ca să spui mai pe lung mă poți ajuta folosește tudsz segíteni nekem.

túț șe-ghi-te-nii ne-kem

9. nu știu – nem tudom 🫤

ném tu-dom

Ca să o spui mai frumos, poți spune îmi pare rău, nu știu care se spune în maghiară sajnálom, nem tudom.

șoái-na-lom ném tu-dom

10. la revedere – viszlát 👋

vís-laat

Viszlát este forma informală a salutului la plecare, un prietenesc pa. Dacă vrei să spui la revedere într-o formă mai formală folosește viszontlátásra. Asta și înseamnă cuvântul: pe când ne revedem.

ví-sont-la-taș-ro

Găsește un prieten sau vecin maghiar în Oradea și roagă-l să te asculte folosind expresiile de mai sus. Cu siguranță va fi încântat să te ajute și va fi foarte bucuros de interesul tău în cultura sa!

Distribuie acest articol pentru a-i ajuta și pe alții care locuiesc împreună cu maghiari și nu cunosc expresiile de bază în limba maghiară. Urmărește paginile noastre pentru a vedea și următoarele articole din seria: Maghiara Pentru Începători.

Dacă ai găsit vreo greșeală în acest ghid, te rugăm să ne scrii ca să putem corecta.


MyOradea
Harta
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri