© MyOradea
Înfricoșător! De Halloween poți vizita aceste cinci locuri din Oradea. Dar numai după ce se lasă noaptea. Vei avea o aventură cu groază și neliniște. Trebuie doar să ai atitudinea corespunzătoare.
18 octombrie 2023

🎃

La sfârșitul lunii octombrie se sărbătorește Halloween, în 31 octombrie. Un eveniment internațional anual în care copiii se îmbracă în costume înfricoșătoare (sau personaje culturale) și merg din ușă în ușă cerând bomboane. Oamenii își decorează casele cu pânze de păianjen, fantome și schelete.

👻

În România nu se ia atât de în serios Halloween. Însă cei mai tineri intră în acest spirit al groazei și macabrului, fiind conectați și participanți la cultura occidentală.

🪦

Am adunat o listă de cinci locuri turistice din Oradea unde să mergi pentru seara de Halloween, sau oricând vrei puțin spookiness în viața ta. Ele sunt locuri frumoase, însă odată ce se face întuneric, dacă tu ești în starea de spirit corespunzătoare, poți să ai o experiență înfricoșătoare dacă asta cauți. E totul despre atitudine.

1. Șirul Canonicilor

Tunelul infinit

© MyOradea

Șirul Canonicilor este un coridor lung de o arhitectură frumoasă, parte din Complexul Baroc din Oradea. Este compus din 57 de arcade în stil baroc. Are o lungime de peste 250 metri. Unește 10 clădiri. A fost construit în anii 1758 – 1875.

Pornește de la un capăt al coridorului pentru o experiență halucinantă de tunel infinit. Pășește pe scândurile de lemn învechit care scârțâie ușor. Privește înainte și parcurge tunelul înainte să ajungă canonicii în formă nenaturală.

Adresa: Strada Șirul Canonicilor

2. Parcul Olosig

Fost cimitir

© MyOradea

Într-un parc foarte frumos din Oradea se află o zonă cu cruci de morminte, în apropierea bisericii. Aici în Parcul Olosig funcționa în trecut Cimitirul Olosig, în cartierul numit „al italienilor”. În anii 1970 cimitirul a fost desființat, construindu-se blocuri în jurul său. O parte dintre morminte au fost relocate în Cimitirul Municipal.

Mult timp orădenii au ocolit acest loc. Ulterior însă a fost dezvoltat într-un parc frumos, cu zone pentru copii și relaxare, zone de sport și parcuri pentru câini, piste de biciclete și fântână arteziană.

Parcul este foarte umbros. Biserica greco-catolică care se vede peste copaci la capătul parcului, numită „Adormirea Maicii Domnului”, ajută la o stare de pătrundere religioasă a vizitatorului parcului. Zona cu cruci de morminte duce starea la capăt. De Halloween te simți în largul tău aici.

Adresa: Strada Corneliu Coposu 3

3. Gara Centrală

Vagoane învechite

© MyOradea

Gara Centrală Oradea este în stare bună, însă o gară oricum te duce la gânduri întunecate cu lungile șine de tren, peroane și scaune reci, vagoane și locomotive impunătoare.

Dacă mergi în zonele mai retrase unde staționează vagoane învechite, unele cu un aspect foarte înfricoșător, vei crea o atmosferă perfectă pentru seara de Halloween. Mare atenție însă să nu intri în zone unde nu există acces public și nu cumva să treci șinele de tren prin zone nepermise.

Adresa: Piața București

4. Labirintul din Parcul Salca

Cărări pierdute

© MyOradea

În mijlocul Parcului Salca se găsește un labirint din tufișuri, cu o platformă ridicată în centrul său. Dacă te plimbi pe cărările rotunde ale labirintului pe timp de noapte, cu siguranță inima ta va bate în ritm alert. Cine știe ce duhuri întunecate se găsesc prin acest labirint.

Pentru cei mai slabi de inimă, vizitați labirintul pe timp de zi. De fapt e foarte frumos. Unii își cer în căsătorie partenerul pe platforma din mijloc. E totul în atitudine. Tu decizi dacă un loc e spooky sau e frumos.

Adresa: Strada Meiului

5. Cimitirul Rulikowski

Printre morminte

© MyOradea

În ultimul rând am ales locul cel mai evident pentru seara de Halloween. Marele cimitir din Oradea, numit Rulikowski. Aici e o zonă imensă cu atmosfere diferite. Părțile de la intrare umbroase cu mormintele mai impunătoare, părțile de pe lâncă capele, părțile militare aranjate în grid, dar și părțile îndepărtate mai vechi sau mai noi.

Printre morminte pe timp de seară e o atmosferă înfricoșătoare. Moartea e pasul pe care îl datorăm fiecare. Dacă o plimbare prin cimitir ne poate aduce aminte că și noi datorăm o moarte și astfel să ne facă să apreciem viața mai mult și să o trăim din plin, atunci „sign me up”. Alege să mergi pe timp de zi dacă noaptea e prea mult.

Adresa: Strada Ceyrat

🧭

În Oradea există locuri potrivite pentru orice gust și dorință. Unele servesc mai multe dintre acestea. Altele sunt foarte specifice. Mai sunt și alte locuri bune pentru Halloween în Oradea. Dar aceste cinci sunt un punct bun de pornire.

📸

Explorează-le. Mergi să-ți faci poze în seara de 31 octombrie. Adaugă niște fantome, pânză și păianjeni, vârcolaci și strigoi, schelete și dovleci jack-o-lantern. Dă-le o culoare mai înfricoșătoare și postează-le pe social media.

🫣

Să ai un Halloween în Oradea îngrozitor!


 • MyOradea
  Harta
  Arhiva
  Vremea
  Știri
  Evenimente
  Articole
  Locuri