© MyOradea
Descoperă cinci obiective turistice noi-nouțe din Oradea, deschise publicului între 2020 și 2023. De la frumosul și unicul muzeu art-nouveau din România, până la piațeta cu lumini și jocuri cu apă de zici că e din viitor.
6 octombrie 2023

🤩

Din 2020 s-au făcut multe în Oradea. Au fost deschise parcuri foarte frumoase în cartierele Ioșia, Oncea și Grigorescu. S-au făcut pietonale noi, pe ici pe colo. Clădiri nou-construite, precum frumoasa Oradea Arena. Dar și renovări și reabilitări care au dat viață nouă multor clădiri vechi de prin Oradea.

🎀

În acest articol scoatem la iveală cinci obiective turistice noi-nouțe care au fost deschise publicului din 2020 până acum în 2023. Proaspăt scos!

📸

Le facem cunoscute pentru a le pune în fața celor clasice, pentru că și localnicii și turiștii le-au vizitat pe acestea până acum de mai multe ori. Deși sunt și ele pline de schimbări și dezvoltări la nivel turistic, poate ești în căutare de ceva nou. Dacă da, lista aceasta e pentru tine.

Descoperă cele cinci obiective turistice acum! De la frumosul și singurul muzeu art nouveau din România până la piațeta cu lumini și jocuri cu apă de zici că e din viitor.

1. Casa Darvas-La Roche

Muzeul Art Nouveau

© MyOradea

Primul și deocamdată singurul muzeu art nouveau din România. Casa Darvas-La Roche a fost deschisă publicului ca muzeu în perioada pandemiei, în 20 august 2020.

Clădirea în sine a fost construită între anii 1909 și 1912 de către frații László și József Vágó. Fiind construită în stil Art Nouveau-Secession, Casa Darvas este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea.

Expoziția muzeală din interiorul clădirii reprezintă mediul ambiental burghez de la Oradea. Pregătește-te pentru o experiență foarte plăcută admirând camerele prezentate într-o formă sugestivă a vieții de zi-cu-zi pentru burghezia mică și mijlocie din Oradea. Curtea din spate te invită și ea la relaxare în stil elegant.

Deschisă în august 2020 / Adresa: Iosif Vulcan 11

2. Promenada de pe malul Crișului Repede

Modernism clasic

© Bihon.ro

Promenada iluminată arhitectural din zona Piața Unirii de pe malul stâng al Crișului Repede este o oază urbană de relaxare și plimbare turistică din Oradea. Zona exactă se află între Podul Ladislau și Podul Centenarului.

Coboară pe rampa ușoară pe lângă pereții care te fac să te simți într-o atmosferă clasică dar înconjurat de orașul modern și iluminat într-o manieră de bun gust ca să ofere atât lumină promenadei în sine cât și să scoată la iveală elementele arhitecturale.

La înserare e momentul ideal pentru o plimbare pe aici. În timp ce se întunecă vei avea parte de o plimbare relaxantă, înconjurat de frumoasa și impresionanta zonă centrală a orașului Oradea. Vino să stai pe marginea promenadei și să asculți Crișul cum curge.

Deschisă în septembrie 2020 / Adresa: Tudor Vladimirescu și Principatelor Unite

3. Templul Francmasoneriei

Fostul sediu al lojei masonice

© Oradea Heritage

Deschis ca muzeu chiar de ziua orașului Oradea, în 12 octombrie 2021, Templul Francmasoneriei a intrat în circuitul turistic național ca singurul muzeu de acest fel din România.

Acest loc a fost principalul loc de întâlniri ale Lojei Masonice „Sfântul Ladislau” pentru aproape 50 de ani. Clădirea a fost construită în 1901 de doi membri ai masoneriei din Budapesta, Bálint Zoltán și Jámbor János, și inaugurată în 1902.

Pe lângă exponatele legate de masoneria din Oradea și masonii în sine pe care le poți admira în sălile muzeale ale acestei clădiri, la capătul holului vei găsi sala extraordinară unde se țineau curioasele și ritualisticele întâlniri masonice în Oradea.

Deschis în octombrie 2021 / Adresa: Calea Armatei Române 4

4. Bastionul Bethlen al Cetății

Parc cu view panoramic

Bastionul Bethlen © MyOradea (iul. 2023)

Bastionul Bethlen este unul din cele cinci bastioane ale Cetății Oradea. Conform planului oficial de a reabilita și renova toată cetatea, în 30 mai 2022 a fost finalizată reabilitarea acestul bastion. Astfel a fost transformat într-un parc foarte frumos și cu o priveliște panoramică spre cetate, dealurile Oradiei, zona centrului civic și Catedrala Episcopală.

Vino aici după un tur al cetății și o masă bună la unul din cele 3 restaurante din cetate: Corsarul, Meridian Zero și proaspăt-deschisul Piața 9 Cetate. Parcul din Bastionul Bethlen este o oază de relaxare minunată, cu mult spațiu verde, amplasat într-un loc istoric și de interes turistic înalt.

Deschis în mai 2022 / Cetatea Oradea

5. Piațeta Cazaban (2023)

Lumini și apă

Piațeta luminată seara © Florin Birta (iul. 2023)

Cel mai nou obiectiv turistic din Oradea nu e nimic să te dea pe spate, însă are o alură specială odată ce se întunecă. Înainte aici se afla o simplă parcare, utilă pentru Biserica de lângă și sălile de sport din apropiere. Noua piațetă a fost inaugurată în septembrie 2023, iar orădenii au venit în valuri să vadă cum arată noaptea!

Decorațiunile cu dungi de lumini aranjate frumos în Piațeta Cazaban creează o experiență specială celor care vin aici seara la o plimbare relaxantă sau la o ieșire cu copiii. Iar fântâna arteziană cu jocurile ei este preferata copiilor.

Deschisă în septembrie 2023 / Adresa: Alexandru Cazaban 37A

Se mai plănuiesc multe în Oradea. Iar multe sunt deja în lucru. Zona centrului civic se va transforma într-o pietonală extraordinară, conectând străzile Republicii și Alecsandri prin Parcul 1 Decembrie cu Cetatea Oradea. Multe din parcuri vor arăta complet diferit după renovările plănuite.

Cu siguranță în 5 ani o să mai avem o listă nouă cu obiective turistice noi-nouțe din Oradea. Până atunci, te invităm la Oradea ca să vezi acestea de mai sus împreună cu restul obiectivelor turistice extraordinare din orașul nostru!


  • MyOradea
    Harta
    Calendar
    Arhiva
    Vremea
    Știri
    Evenimente
    Articole
    Locuri