Alte denumiri: Pasajul Bazarului
© Primăria Oradea (apr. 2023)
Pasaj din clădirea Bazarului, care face legătura între strada Republicii și strada Madách Imre. Redeschis în decembrie 2023, după o reabilitare de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

PROGRAM

Luni - Duminică 8:00 - 20:00

Istoria pasajului

Clădirea Bazarului, având faţade orientate atât spre strada Imre Madách, cât şi spre Republicii, a fost construită în 1899. Această construcţie a fost realizată simultan cu edificiul Teatrului „Regina Maria”, sub îndrumarea arhitectului Kálmán Rimanóczy senior din Oradea.

Pasajul dintre străzile Republicii şi Imre Madách, iniţial un loc pentru comercializarea revistelor şi cărţilor, a fost închis în ultimii ani datorită condiţiilor neadecvate de întreţinere.

Pasajul Madách

După reabilitarea din 2023, pasajul a fost dotat cu vitrine pentru expoziții, ușă de intrare automată, iluminat arhitectural și camere de supraveghere. A fost redeschis în 20 decembrie 2023.

Acest monument istoric a fost reabilitat și pus în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, care au și preluat spațiul respectiv.

© MyOradea (apr. 2023)

În vederea revalorificării, pasajul va fi gazda mai multor evenimente culturale. În anul 2024, în cadrul evenimentului organizat de Ziua Culturii Naționale Române, marcată în 15 ianuarie, aici va avea loc prima expoziție în parteneriat cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, fiind preconizate trimestrial activități care să atragă publicul în acest spațiu.

Primăria Oradea

MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri