© Primăria Oradea (iul. 2023)
Primăria Oradea anunță că a început amenajarea spațiului verde în șantierul din Centrul Civic. Se vor planta 36 de arbori de diferite specii.
2 noiembrie 2023 13:13

Oradea își înfrumusețează Centrul Civic. Amenajarea spațiului verde va aduce o nouă față Piaței Gojdu. Se vor planta 36 de arbori de diferite specii.

Centrul Civic din Oradea se află în plin proces de transformare, oferind locuitorilor și vizitatorilor orașului un nou motiv de bucurie și relaxare. Piațeta situată deasupra rețelei de pasaje rutiere din inima orașului, Piața Emanuil Gojdu, este în curs de a deveni un nou paradis verde, începând cu plantarea a 36 de arbori din specii variate și plăcute la înfățișare.

Specialiștii în amenajări urbane și peisagistică au ales pentru această piațetă specii de arbori precum Kanzan (cunoscut sub numele de cireș japonez), Malus (măr japonez), Pinus nigra (pin negru), Quercus (stejar), Tilia (tei), Prunus nigra (prun roșu), a căror frumusețe va îmbogăți vizual și ecologic spațiul central al orașului.

Investițiile în infrastructura verde nu se opresc aici. Sistemul de irigații este aproape complet funcțional, cu peste 90% din instalație finalizată, urmând ca montarea stației de pompare să se realizeze în săptămâna ce urmează. Această stație va asigura un mediu propice pentru menținerea sănătății și creșterii arborilor recent plantați, cât și a gazonului ce urmează să fie însămânțat după finalizarea lucrărilor de nivelare și frezare curentă.

Un plus de valoare pentru zona centrală este dat și de proiectul ambițios de realizare a unei parcări de tip park and ride, care include și o nouă piațetă ce se va întinde deasupra acesteia. În această perioadă, s-au demarat plantările de arbori în jurul curților de lumină ce conturează perimetrul Catedralei Ortodoxe, un punct de reper pentru comunitate.

Aceste eforturi de revitalizare urbană nu doar că aduc un suflu nou zonei Centrului Civic, dar pun și bazele pentru un Oradea mai verde și mai prietenos cu mediul. Cu fiecare arbore plantat și cu fiecare spațiu verde amenajat, orașul se apropie de viziunea de a deveni un exemplu de urmat în materie de sustenabilitate și calitate a vieții urbane.


 • MyOradea
  Harta
  Arhiva
  Vremea
  Știri
  Evenimente
  Articole
  Locuri