Concert remarcabil dedicat Zilei Holocaustului la Sinagoga Neologă Sion. Joi, 25 ianuarie, de la ora 19:00. Bilete de la 40 lei.
Sinagoga Neologă Sion 25 ianuarie 2024 19:00 - 21:00 Cu plată

🕍

Filarmonica de Stat din Oradea va prezenta joi, 25 ianuarie, un concert special dedicat Zilei Holocaustului la Sinagoga Neologă Sion, începând cu ora 19:00. Acest eveniment devenit deja tradiție va fi dirijat de talentatul Lorenzo Moroni și va aduce în prim-plan remarcabili soliști precum Constantin Borodin la violoncel și Szabo Elisabeta la alto.

🎻

Programul serii cuprinde o selecție impresionantă de compoziții, de la opere clasice până la lucrări contemporane, toate cu tematică ebraică sau influențe relevante. Deschiderea concertului va fi marcata de Kol Nidrei, op.47 de Max Bruch, o capodoperă compusă pentru violoncel și orchestră, urmată de tema din „Schindler’s List” de John Williams, adaptată pentru violoncel și orchestră.

După o scurtă pauză, programul va continua cu piese precum Shirim de Piet Swerts, Hallelujah de Leonard Cohen, Rikudim – suită de 4 dansuri folclorice israeliene de Jan Van der Roost și multe altele, aducând o varietate de tonuri și emoții.

Un moment deosebit va fi prezentarea lui „Rapsodia pe teme moldovenești” op.47 de Mieczysław Weinberg, o compoziție ce îmbină cântece tradiționale din Moldova cu sonorități ale muzicii de dans evreiești Klezmer. Weinberg, cu origini în Basarabia, a creat această operă în 1949, aducând un omagiu culturii și moștenirii evreiești.

Concertul va încheia cu trei Klezmer Miniatures ale lui Philip Sparke, aducând în prim-plan bucuria și vitalitatea muzicii klezmer.

🤝

Evenimentul beneficiază de sprijinul partenerilor precum Astoria în domeniul ospitalității și D&C Oradea în mobilitate. De asemenea, Filarmonica de Stat din Oradea mulțumește partenerilor săi și sponsorilor: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Bösendorfer, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Episcopia Romano-Catolică de Oradea Mare, Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Visit Oradea, STIHL, Optimedia, Vernicolor Romania, PMA Invest, Connect Group, Utopium SRL Oradea, Floraria Non Stop Natalie, Shabby Events, Duran’s.

Afiș oficial © Filarmonica de Stat Oradea

✡️ Ce înseamnă „Shalom Chaverim”?

Expresia „Shalom Chaverim” în ebraică reprezintă o formulă de salut care se traduce aproximativ ca „Pace, prieteni” sau „Pacea să fie cu voi, prieteni.” Cuvântul central, „Shalom,” are o semnificație profundă în cultura evreiască, depășind simpla noțiune de pace. În acest context, „Shalom” nu se referă doar la absența conflictelor, ci și la o stare de armonie, binecuvântare și prosperitate.

„Shalom Chaverim” este o cântare tradițională cântată la despărțire. Aceasta poate fi interpretată în alte limbi, dar de obicei se face în ebraică. Poate fi cântată ca un canon în trei părți (rotund). Poate fi utilizată pentru a întâmpina oaspeții sau în educarea cu privire la valorile prieteniei.

🎟️ Bilete

Biletele pentru acest concert special sunt disponibile pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea. Un eveniment muzical memorabil în cinstea Zilei Holocaustului și a memoriei victimelor.


MyOradea
Harta
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri