© Primăria Oradea
Joi are loc ceremonia oficială de dezvelire a statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din fața Catedralei Ortodoxe din Oradea. Noul scuar se va numi oficial Piața Mihai Viteazul.
Piaţa Mihai Viteazul 23 mai 2024 17:00 - 18:00 Intrare liberă

Unul dintre cele mai semnificative proiecte de infrastructură din Oradea, rețeaua de pasaje subterane din Centrul Civic, a ajuns la finalizare. În urma acestui proiect, statuia voievodului Mihai Viteazul va fi amplasată joi, 23 mai, în Piața Gojdu, care va fi redenumită după voievodul român.

Noua locație pentru statuie va fi piațeta din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe, integrându-se armonios în ansamblul urbanistic al zonei. Dezvelirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul va avea loc la ora 17:00, într-o ceremonie oficială ce include sfințirea monumentului de către episcopul ortodox Sofronie Drincec.

Evenimentul va fi marcat de prezența Corului „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea și a Ansamblului Coral „Ariston” al Liceului de Artă Oradea. Manifestările vor culmina cu depunerea de coroane de flori, defilarea detașamentului de onoare și un concert de fanfară susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

© Sergiu Marian Sipos

Relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Centrul Civic a fost decisă de Consiliul Local în 2018, pentru a face loc unei statui a Regelui Ferdinand în Piața Unirii. Noua statuie a lui Ferdinand I a fost inaugurată în 2019, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea.

🗓️ Programul ceremoniei

17:00 – 17:05

 • Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și ocuparea locului stabilit în dispozitiv

17:05 – 17:07

 • Intonarea Imnului Național al României

17:07 – 17:10

 • Dezvelirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul

17:10 – 17:20

 • Sfințirea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, răspunsurile liturgice fiind oferite de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

17:20 – 17:35

 • Alocuțiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
  • Florin Birta, Primarul municipiului Oradea
  • Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei
  • Invitat al instituției

17:35 – 17:45

 • Scurt recital al Ansamblului Coral Ariston, al Liceului de Artă Oradea, dirijor prof. Alexandra Ionoș

17:45 – 17:55

 • Ceremonia oficială a depunerii coroanelor de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

17:55 – 18:00

 • Realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului de către Muzica Militară

18:00 – 18:20

 • Concert de fanfară susținut de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

* Extras din documentul oficial al Primăriei Oradea.


MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri