A fost lansată o carte online gratuită cu 49 de rețete tradiționale adunate de prin satele județului Bihor. Dacă ai poftă nostalgică, alege o rețetă și urmează-i instrucțiunile pentru a readuce vechile gusturi bihorene în casa ta.
Cetatea Oradea 24 septembrie 2023 9:02

În cadrul evenimentului „Gusturi și Tradiții de Bihor„, a fost lansată o carte gratuită în format digital, întitulată „Rețete tradiționale de Bihor”, coordonată de Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

Deschide aici pdf-ul → Rețete tradiționale de Bihor

Retetele selectate pentru această publicație nu fac decât să ne convingă că a le păstra în continuare este o datorie firească a noastră, în folosul contemporanilor și al celor din viitor.

În primul capitol al cărții, vei putea citi o mică istorie a alimentației tradiționale din județul Bihor.

A existat o multitudine de culturi și naționalități după anul 1000 în Bihor: români, maghiari, italieni, turci, macedoromâni, germani, slovaci, ruteni și evrei. Fiecare și-a ținut strâns cultura sa, așa încât s-a format un puternic ansamblu de tradiții în mâncăruri pe teritoriul acesta, de toate felurile.

Și starea economică a jucat un rol în formarea acestor tradiții alimentare. Sărăcia a dus la punerea în prim-plan a cerealelor, precum grâul, meiul, secara, orzul și altele. Dintre legume, au ieșit în evidență mazărea, lintea, fasolea, fie proaspete sau uscate.

Mai târziu, varza și cartoful au început să prindă popularitate. În secolul 19, au fost cultivate mai sănătos acestea împreună cu ceapa, roșia, usturoiul, ardeiul, roșia, precum și fructe precum prune, mai ales pentru faimosul magiun de prune bihorean.

Capitolul istoric a fost scris de prof. univ. dr. Aurel Chiriac. Design și fotografie a fost realizat de Adrian Samoilă. Editorii acestei cărți au fost Agenția de Management al Destinației Bihor și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.

Vezi mai multe despre istoria alimentației în Bihor și descoperă cele 49 de rețete în cartea nou lansată aici.


 • MyOradea
  Harta
  Calendar
  Arhiva
  Vremea
  Știri
  Evenimente
  Articole
  Locuri