© MyOradea (iul. 2023)
Cu ocazia de Zilei Unirii Principatelor Române, în Oradea se va ține parada militară în Piața Unirii pentru o oră, de la 12:00 la 13:00. Vezi programul detaliat în articol.
Piața Unirii 24 ianuarie 2024 12:00 - 13:00 Intrare liberă

⏰ Program

Evenimentul va avea loc în Piața Unirii din Oradea, în zona Statuii Regelui Ferdinand I, conform programului oficial următor:

 • 12:00-12:02
  Începem cu o ceremonie specială de întâmpinare a persoanei oficiale, marcată de prezentarea onorului și salutul solemn al drapelului de luptă.
 • 12:02-12:05
  Atmosfera se încarcă de patriotism prin intonarea cu mândrie a Imnului Național al României.
 • 12:05-12:20
  Un moment de solemnitate adus de slujba religioasă TE DEUM, oficiată de preotul capelan al Penitenciarului Oradea.
 • 12:20-12:35
  Alocuțiunile care vor urma vor pune în evidență însemnătatea evenimentului, oferind participanților o perspectivă mai profundă asupra contextului istoric.
 • 12:35-12:45
  O pauză înălțătoare este oferită printr-un scurt moment artistic, aducând o notă de emotie și expresie artistică.
 • 12:45-12:57
  Festivitatea solemnă continuă cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii, un gest simbolic pentru recunoașterea importanței acestui moment istoric.
 • 12:57-13:00
  În încheiere, evenimentul se încheie cu o impresionantă defilare a detașamentului de onoare, marcând astfel în mod solemn finalul ceremoniei.

🇷🇴 Despre Ziua Unirii Principatelor

Ziua de 24 ianuarie în România marchează un moment semnificativ în istoria țării, fiind celebrată ca Ziua Unirii Principatelor Române. În anul 1859, domnitorii Moldovei și Munteniei, au semnat actul care a condus la unirea celor două principate. Acest pas important a deschis calea spre formarea statului unitar român.

În prezent, Ziua Unirii Principatelor este sărbătorită cu evenimente diverse în întreaga țară. Se desfășoară parade, ceremonii oficiale, și manifestări culturale menite să amintească cetățenilor de importanța acestui moment în consolidarea identității naționale. Oamenii participă la activități comemorative și la evenimente educative pentru a înțelege mai bine rădăcinile istorice ale României.

24 ianuarie este nu doar o zi de sărbătoare, ci și un prilej de a celebra unitatea și solidaritatea națională. În spiritul acestei zile, românii se adună pentru a sărbători istoria lor comună și pentru a reflecta asupra valorilor care îi definesc ca popor.


MyOradea
Harta
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri