Primăria Oradea © MyOradea (apr. 2023)
Procesul electoral pentru desemnarea primarului localității, președintelui de consiliu județean, consilierilor locali și consilierilor județeni. Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare.
Oradea 9 iunie 2024 7:00 - 21:00

🗳️

În luna iunie 2024, noi toți românii suntem chemați la secțiile de votare pentru a ne exprima responsabilitatea politică pentru țara noastră. Așadar, în data de 9 iunie a fost anunțat oficial că vor avea loc alegerile locale din 2024, dar și alegerile europarlamentare, acestea fiind comasate împreună.

România se pregătește pentru un an electoral intens în 2024, marcând pentru prima dată când toate tipurile de alegeri vor avea loc în același an. După negocieri care au durat peste o lună, PSD și PNL au convenit să organizeze simultan alegerile locale și europarlamentare pe 9 iunie. Aceasta înseamnă că alegătorii vor vota în aceeași zi atât pentru reprezentanții locali, cum ar fi primarii și consiliile locale și județene, cât și pentru cei care îi vor reprezenta în Parlamentul European.

© MyOradea

Într-o mișcare surprinzătoare, coaliția a hotărât să avanseze alegerile prezidențiale pentru luna septembrie, o schimbare față de calendarul anterior din noiembrie 2019. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 8 decembrie, continuând tradiția de a se desfășura la sfârșitul anului.

🗓️

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dezvăluit că pentru alegerile prezidențiale se iau în calcul trei seturi de date pentru cele două tururi de scrutin: fie 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie, sau 15 și 29 septembrie. Spre deosebire de celelalte alegeri care se desfășoară într-un singur tur, prezidențialele necesită două tururi dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate.

🏛️

Pentru prima dată, românii vor avea de completat cinci buletine de vot: 4 pentru alegerile locale (primar, consiliul județean, președințele CJ, consiliul local) și unul pentru alegerile europarlamentare. Această comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare urmărește să faciliteze procesul electoral și să încurajeze participarea la vot.

© Euronews (Instagram)

⌚️

În mod tradițional, la alegerile locale din România, secțiile de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00. Totuși, programul acesta nu a fost confirmat și este posibil ca pentru alegerile din 2024 sau în anumite contexte să existe modificări ale acestui interval orar.


MyOradea
Harta
Calendar
Arhiva
Vremea
Știri
Evenimente
Articole
Locuri